"Ons ultieme doel is de afvalberg van de textielindustrie verkleinen."
#HackYourJeans Spiere-Helkijn
#duurzaam

Julie Lietaer gaat voor duurzame samenwerking en sensibilisering rond upcycling

Beschrijf in één zin waarover je idee gaat

#Hackyourjeans is een vertaling van onze missie om zoveel mogelijk in te zetten op duurzame samenwerking in een ecosysteem, en sensibilisering rond upcycling naar het grote publiek toe.

Wie ben je en waar wil je naartoe met jouw idee?

Ik ben Julie Lietaer, co-CEO van familiebedrijf European Spinning Group (ESG) in Spiere-Helkijn.

Bij ESG zetten we al op verschillende vlakken in op duurzame productie en samenwerking. Met het project #Hackyourjeans willen we een (digitaal) ecosysteem creëren over productieketens heen, dat samenwerkt, kennis deelt, innovatie stimuleert en ervoor zorgt dat bepaalde actoren de juiste partners vinden om een duurzaam lokaal textielverhaal te realiseren.

Het project is ook bedoeld als sensibilisering: enerzijds om aan klanten te tonen wat er al beschikbaar is aan circulaire producten, anderzijds om ook het brede publiek bewust te maken van het feit dat gerecycleerde producten kwalitatief én mooi kunnen zijn!

"Ons ultieme doel is de afvalberg van de textielindustrie verkleinen."
Waarom heb je beslist om die richting uit te gaan? Welke stappen heb je reeds gezet?

De textiel- en mode-industrie is een van de meest vervuilende industrieën in de wereld. Bij ESG denken we constant na over oplossingen om deze vervuilende impact te reduceren. Een manier waarop we de hoeveelheid textielafval proberen te verminderen, is door hergebruik en upcycling. Het ultieme doel is die afvalberg verkleinen, alsook producten van de brandstapel redden.

Onder het label ESG Green spinnen we onder andere garen van restmaterialen, zoals afgedankte denim, katoen snijresten en PETflessen. We willen daarmee bepaalde markten die normaal eerder met een vervuilend materiaal werkten aansporen deze duurzamere materialen in de plaats te gaan gebruiken.

Het spin-off project#Hackyourjeans is de volgende stap richting een duurzame textielindustrie. We kozen daarbij voor denim, omdat dat een symboolproduct is waarvan men over het algemeen wel bewust is van de impact op het milieu.

Wat zijn de concrete doelstellingen van jouw idee en hoe plan je die aan te pakken?

Het project heeft verschillende doelstellingen. We willen o.a. klanten ondersteunen en versterken in hun communicatie en marketing door aan te tonen wat er mogelijk is met gerecycleerd garen. We willen cocreatie stimuleren door partners te connecteren, inzetten op proactieve productontwikkeling op basis van de vraag in de markt, alsook bewustzijn creëren bij de eindconsument. #Hackyourjeans fungeert zodoende als een connector en accelerator voor het realiseren van duurzame textielproducten.

We werken daarbij ook samen met kennisinstellingen en onderwijs. We werken graag samen met Howest op vlak van productontwikkeling en communicatie. We betrekken heel graag jonge mensen in dit verhaal, omdat zij natuurlijk de toekomst verder in gaan kleuren.

Wanneer is jouw idee geslaagd?

Wij willen niet per se nieuwe waardeketens opzetten, maar wel een ander soort waardeketen creëren. Daarbij werken we met bestaande partners en proberen we zoveel mogelijk inzicht te krijgen in de afvalketen van onze industrie. Onze missie is geslaagd wanneer het brede publiek alsook onze partners volledig bewust hiervan zijn, en zij gerecycleerde producten als kwalitatief beschouwen én gebruiken.

____________________________________________________________________________________________________

Heb jij ook een concreet plan of sterke visie om onze maatschappij op een duurzame, gezonde of digitale manier te laten groeien? Deel jouw idee en kom in contact met potentiële partners die je hierbij kunnen ondersteunen.

Foto's
Meer weten
over dit project?
Bezoek de website