Het plan van Stijn Van Hoestenberghe, medeoprichter Aqua4C
Ik wil komen tot volledig circulaire viskweek op een voldoende grote schaal, en met onze toptechnologie de hele sector vooruit stuwen.
Duurzaamheid moet altijd een uitgangspunt zijn. Verpakken in plastic is dus geen optie. Toegeven op de duurzame ingrediënten van onze voeding om de smaak van de vis bij te sturen, niet bediscussieerbaar. En lange afstanden overbruggen tussen verschillende vestigingen zou de ecologische voetafdruk van het bedrijf vergroten.
Als duiker zag ik de nefaste invloed van onze visconsumptie op de biodiversiteit. Zelf was ik al jarenlang actief in de viskweek. Een goede oplossing, die ervoor zorgt dat er minder vis uit de zee wordt gehaald. Toch gaat ook die sector niet vrijuit. Kweekvis wordt gevoed met wilde vis. Die is evengoed uit de zee afkomstig. Bovendien zijn kwekerijen vaak zeer vervuilend. De kooien met vissen liggen in fjorden of rivieren. Het afval stroomt gewoon het water in.
Ik schreef aan de KU Leuven een doctoraat over duurzame viskweek. Ik wou echt van nul beginnen en over de hele lijn de duurzame kaart trekken. Op zoek naar een vis die leeft op plantaardige voeding en die zich makkelijk in groep laat kweken, kwam ik uit bij de Australische Jade baars. Een volgende stap was het vinden van de juiste voedingsmix, zonder dierlijke producten. De vis is niet te duur en gezond, boordevol Omega 3-vetzuren. Daaraan dankt hij ook zijn naam.
“Na een investeringsronde om Aqua4C op te starten, bouwde ik m’n eigen kwekerij. Niet aan zee, maar op het erf van een oude boerderij in Kruisem, naast de tomatenserre van Tomato Masters, een van grootste serrecomplexen van België. Niet toevallig, want voor mijn doctoraat had ik de koppeling van viskweek en tomatenteelt bestudeerd. Al het water dat we nodig hebben – ondertussen zo’n duizend kubieke meter per week – vangen we op via het dak van de tomatenserres. Ons afvalwater wordt gezuiverd en gaat terug naar de buren om de tomaten te besproeien. De mest van de vissen wordt gebruikt als biogas in de winter en meststof in de zomer. De kweek gebeurt met andere woorden volledig circulair: niets gaat verloren.”
Op termijn wil ik in Europa een vijftal kwekerijen bouwen, die elk twee à drie keer groter zijn dan de opstelling in Kruisem. Dat zou uitzicht bieden op een grotere automatisatie en de schommelingen in de productie opvangen. Duurzaamheid zal daarbij altijd een uitgangspunt zijn.
Het is denken op lange termijn. Duurzaamheid en economie gaan hand in hand. Uiteindelijk kom je wel tot een proces dat rekening houdt met de uitdagingen waar de wereld voor staat. In onze dichtbevolkte regio zijn de natuurlijke hulpbronnen beperkt. Kennis en technologie zijn onze belangrijkste troeven. En wij gebruiken die om op termijn de hele sector vooruit te stuwen.
____________________________________________________________________________________________________
Heb jij ook een concreet plan of sterke visie om onze maatschappij op een duurzame, gezonde of digitale manier te laten groeien? Deel jouw idee en kom in contact met potentiële partners die je hierbij kunnen ondersteunen.