"WeteWaWerkt? STEM werkt!"
Technopolis & Voka
#duurzaam

WeteWaWerkt? STEM werkt!

Beschrijf in één zin waarover je idee gaat

In 8 verschillende afleveringen tonen jonge bedrijfsmedewerkers waarmee ze bezig zijn en leggen ze uit welk traject ze afgelegd hebben om uiteindelijk een STEM-beroep uit te oefenen.

Wat betekent gezonde groei voor jou en wat mogen we daarbij niet uit het oog verliezen?

Met deze videoreeks willen de Vlaamse Ondernemers (een samenwerking tussen Voka en 17 Vlaamse sectoren) en Technopolis jongeren uit de derde graad secundair onderwijs, die voor een belangrijke studiekeuze staan, positief beïnvloeden om later voor een STEM-job te gaan.

“WeteWaWerkt? STEM! STEM werkt om te bouwen aan een betere toekomst. Een toekomst waar jongeren aan kunnen meewerken!”

Wie ben je en waar wil je naartoe met jouw idee?

Technopolis stuurde huisvlogger Emiel op pad naar 8 toonaangevende Vlaamse bedrijven uit verschillende sectoren zoals b.v. bouw, chemie, hout en textiel, technologie, transport, voeding en de uitzendsectoren om er te spreken met jonge medewerkers met een heel diverse achtergrond. Eén ding hebben ze met elkaar gemeen: ze zijn dagdagelijks met STEM bezig en dragen zo hun steentje bij aan een meer duurzame toekomst. Ze praten rechtuit over hun professionele ervaringen en uitdagingen, tonen waarmee ze dagdagelijks bezig zijn en leggen uit welk traject ze hebben afgelegd.

Zo biedt WeteWaWerkt een antwoord op heel wat veelvoorkomende vragen waarmee jongeren in hun hoofd zitten, zoals “Wat kunnen bedrijven mij bieden?”, “Is een STEM-opleiding en/of -beroep wel voor mij weggelegd?” en “Hoe kan ik een verschil maken in de wereld?”. Het antwoord op de vraag in de titel WeteWaWerkt wordt in de reeks snel heel duidelijk. STEM werkt.

Door een positief beeld te scheppen van wat het precies betekent om in een bedrijf een STEM-beroep uit te oefenen, trachten Technopolis en de Vlaamse Ondernemers een brug te bouwen tussen jongeren enerzijds en de bedrijfswereld waar STEM een belangrijke motor is anderzijds. Op deze manier willen ze de doorstroming van jonge talenten naar de bedrijfswereld stimuleren.

"WeteWaWerkt? STEM werkt!"
Wat zijn de concrete doelstellingen van jouw idee en hoe plan je die aan te pakken?

Technopolis en de Vlaamse Ondernemers willen niet alleen de doorstroom naar STEM-beroepen stimuleren, maar ook alle jongeren aanmoedigen om in zichzelf te geloven en hen de kans geven om hun talenten maximaal te ontplooien. De boodschap is dat iederéén talenten heeft, niet alleen de ‘zogezegd’ knapste kop van de klas. Ook wie nog geen affiniteit met STEM had, zou na de reeks kunnen denken "Tiens, dit zou iets voor mij kunnen zijn!". Opdat alle jongeren zich met minstens één van de rolmodellen of micro-influencers zouden kunnen identificeren, komen in WeteWaWerkt niet alleen academische profielen aan bod én werd bewust de keuze gemaakt voor medewerkers met een diverse achtergrond en gender. Net zoals heel wat jongeren zaten zij op een gegeven moment ook met twijfels over hun toekomst, hebben ze hindernissen moeten overwinnen en hun weg op de arbeidsmarkt moeten vinden.

____________________________________________________________________________________________________

Heb jij ook een concreet plan of sterke visie om onze maatschappij op een duurzame, gezonde of digitale manier te laten groeien? Deel jouw idee en kom in contact met potentiële partners die je hierbij kunnen ondersteunen.

Meer weten
over dit project?
Bezoek de website